Víťazom 95. ročníka pretekov Giro d'Italia Kanaďan Hesjedal

27.05.2012 Celý región

Miláno 26. mája (TASR) - Kanaďan Ryder Hesjedal vyhral 95. ročník cyklistických pretekov Giro d'Italia. Tridsaťjedenročný jazdec tímu Garmin vyzliekol podľa očakávania z ružového dresu v nedeľnej časovke na 28,2 km v Miláne Španiela Joaquima Rodrigueza. Kanaďan skončil trojtýždňové preteky s 16-sekundovým náskokom pred Kataláncom, čo je štvrtý najtesnejší odstup v dejinách Gira.

"Zo dňa na deň som si viac veril. Mal som obrovskú podporu," povedal šťastný Hesjedal. Na otázku o ambíciách na Tour de France, ktorá štartuje už 30. júna, reagoval stručne: "Najprv sa trochu zotavím."

Z tretej priečky sa teší Belgičan Thomas De Gendt, ktorý triumfoval v sobotňajšej kráľovskej etape. Na stupňoch pre víťazov tak nezostalo miesto pre domáceho zástupcu.

Víťazom nedeľnej časovky sa stal Talian Marco Pinotti, Hesjedal skončil šiesty.

Bývalý vicemajster sveta v horskej cyklistike si pripísal primát prvého kanadského víťaza v 106-ročnej histórii podujatia a premiérový triumf na veľkých pretekoch. Svoje schopnosti neukázal iba v časovke, jeho skúsenosti sa mu zišli v Dolomitoch, kde sa ho favoriti nedokázali zbaviť.

Jediný slovenský zástupca Martin Velits z tímu Omega Pharma-Quickstep, ktorý po stredajšej 17. figuroval na 121. mieste, vo štvrtok na štart pre zdravotné problémy už nenastúpil. "V desiatej, alebo jedenástej etape nás v tíme chytilo prechladnutie. Niektorí sa dali dokopy rýchlejšie, ja som s tým išiel týždeň. Zlomovým momentom boli daždivé etapy minulého víkendu, kedy mi to prešlo na priedušky. Začal som kašlať a po dvoch dňoch som mal teploty. V pelotóne nás bolo viac chorých. Do cieľa stredajšej etapy som prišiel úplne hotový. Dve hodiny po cieli mi zmerali teplotu, mal som 38 a zvýšený krvný tlak. Lekár rozhodol, že nebudem pokračovať. Ja som tiež videl, že to nemá cenu," opísal pre TASR peripetie.

"Stále sa doliečujem, mám antibiotiká do pondelka. Lepší sa to zo dňa na deň, ale na bicykli som ešte nesedel. V tomto momente nie je štart na Okolo Švajčiarska príliš reálny. Jedine, že by sa niekto po Gire necítil dobre, alebo vypadol. V prvom rade sa musím doliečiť a pripraviť sa na ďalšiu časť sezóny," dodal Martin Velits.

Finále 95. ročníka tak musel nedobrovoľne sledovať ako divák: "Vzhľadom na odstup musel ísť Rodriguez svoju životnú časovku a o to zaujímavejší bol záver Gira. Posledné dve etapy v Dolomitoch boli naozaj superťažké. Je náročné, keď je po troch týždňoch vyvrcholenie v posledných dvoch dňoch. Keď sa však pozrieme na minulé ročníky, Giro bolo ešte oveľa brutálnejšie. Tento rok bolo podľa môjho názoru viac - menej vyvážené," zakončil jazdec tímu Omega Pharma - Quick Step.

21. etapa, časovka jednotlivcov na 28,2 km v Miláne:

1. Marco Pinotti (Tal./BMC Racing) 33:06 min, 2. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) +39 s, 3. Jesse Sergent (N. Zél./RadioShack) +53, 4. Alex Rasmussen (Dán./Garmin) +1:00 min, 5. Thomas De Gendt (Belg./Vacansoleil) +1:01, 6. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin) +1:09, 7. Gustav Larsson (Švéd./Vacansoleil) +1:14, 8. Maciej Bodnar (Poľ./Liquigas) +1:15, 9. Svein Tuft (Kan./Orica) +1:22, 10. Julien Vermote (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) +1:23

Konečné poradie:

1. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin) 91:39:02 h, 2. Joaquim Rodriguez (Šp./Katuša) +16 s, 3. Thomas De Gendt (Belg./Vacansoleil) +1:39 min, 4. Michele Scarponi (Tal./Lampre) +2:05, 5. Ivan Basso (Tal./Liquigas) +3:44, 6. Damiano Cunego (Tal./Lampre) +4:40, 7. Rigoberto Uran (Kol./Team Sky) +5:57, 8. Domenico Pozzovivo (Tal./Colnago - CSF) +6:28, 9. Sergio Henao (Kol./Team Sky) +7:50, 10. Mikel Nieve (Šp./Euskaltel) +8:08

Najtesnejšie rozdiely v histórii Gira medzi víťazom a druhým jazdcom konečného poradia:

11 s - 1948 Fiorenzo Magni (Tal.) - Ezio Cecchi (Tal.)
12 s - 1974 Eddy Merckx (Belg.) - Gianbattista Baronchelli (Tal.)
13 s - 1955 Fiorenzo Magni (Tal.) - Fausto Coppi (Tal.)
16 s - 2012 Ryder Hesjedal (Kan.) - Joaquim Rodriguez (Šp.)
 

Vyberte región